Veltlínské zelené

16.02.2012 15:44

Veltlínské zelené pochází s velkou pravděpodobností z Rakouska,jak nasvědčuje kdysi užívaný název Mouharsrebe,podle vrchoviny Manhartsberg.Rakouský název Grüner Veltliner se užíval již od 18.století.I na Moravě bylo dříve užíváno pojmenování Bělošpičák nebo Muškatel.Jedním z rodičů je pravděpodobně Tramín.U nás je dödrůda nejvíce zastoupena ve velkopavlovické vinařské oblasti.

Zápis do Státní odrůdové knihy byl v České republice proveden  v roce 1941.

Veltlínské zelené má zelenožlutou barvu a vůni svěží,pronikavou,pepřnatou a někdy má i lehkou vůni doutníku.Chuť je vyvážená,svěží s vyšším obsahem kyselin,objevují se ovocné tóny.Víno je středně plné a příjemně pitelné.Z vinic na hlinitých půdách se objevuje vůně lipového květu,na půdách prvohorních hořkomandlová,na spraších kořenitá.Víno je nejlepší mladé.Při zrání na lahvích se nejprve objevují zesílené kořenitě pepřnaté tóny,které posléze zanikají a nejvíce kraluje mandlová chuť,zjemnělá u přívlastkových vín vyšších stupňů sametovou plností.

Vína Veltlínského zeleného jsou vhodná pro denní stolování k běžné stravě.Ředěna vodou jsou vhodná pro vinný střik,tiší žízeň.Víno lze kombinovat se širokou škálou pokrmů,vhodně doplňuje pokrmy z drůbežího masa,ze sýrů doporučujeme ementál.Mladá vína jsou vhodná například ke studeným masům a k ranným čerstvým sýrům,vyzrálá vína pak k hovězímu a k neutrálním omáčkám.

 

My nabízíme Veltlínské zelené jako suché víno se zbytkovým cukrem 3,1g/l.Lipová vůně až jemně mandlová,barva vína světle zlatá se zelenými reflexy,chuť svěží,v dochuti s decentní mandlovinkou.Víno je podbízivé,dobře se pije i ve větším množství.