Frankovka

17.02.2012 11:29

Frankovka je velmi stará,pravděpodobně rakouská odrůda-podle některých pramenů německá odrůda,jiné prameny připisují její původ z okolí měst v Chorvatsku.

Je to kříženec odrůdy Heunisch.Pěstuje se hlavně ve středoevropských vinařských oblastech.Je druhou nejrozšířenější modrou odrůdou na Moravě,původně to byla nejčastěji pěstovaná modrá odrůda na Moravě,ale již před rokem 1900 ji začal nahrazovat Modrý Portugal a později i Svatovavřinecké.

Do Státní odrůdové knihy v České republice byla zapsána v roce 1941.

Víno Frankovka je víno barvy tmavě rubínové s fialovými záblesky.Chuť vína je plná,příjemně drsná-víno je pikantní s čerstvou kyselinkou a  vyššími tříslovinami.

Ve vůni a chuti kořenitá a ovocná,můžeme dohledat ostružiny a skořici.Mladá vína bývají tvrdá,zvýrazněná trpkostí po tříslovinách,extraktivní s vyšší kyselinkou.

V mladém víně najdeme travnaté aroma,které se při zrání vína mění na ostružinové aroma.Víno vyzrává do bohaté šíře,je velmi dobré kvality a vhodné pro zrání v lahvích.V dobrých letech při odpovídajícím zatížení poskytuje i vína s přívlastkem.

Víno je vhodné do archivu,využívá se také k výrobě barikových vín.

O Frankovce se říká,že je rozmarná jako nestálá žena a že má všechny její dobré i špatné vlastnosti.

 

V závislosti na vyzrání hroznů může být Frankovka běžným denním vínm ke svačinám a k celé řadě obvyklých jídel všedního dne.

Z dobrých ročníků se výborně hodí k pečeným masům,ke zvěřině,kachně ,huse,ke guláši,k jídlům z vnitřností,ke kořeněným jídlům zeleninovým,k polentě.

Frankovku si přejí sýry se zelenou plísní,sýry s ušlechtilou plísní i bílé sýry,nebo těstoviny v kořenité úpravě nebo i některé druhy pizzy.

 

My nabízíme Frankovku s vůní širšího červeně ovocného spektra,barevné tóny tmavě rubínové,v chuti příjemná lehká ostružinová kořenitost.

Víno je lahodně hedvábné až sametové.Frankovka je zařazena mezi polosuchá vína se zbytkovým cukrem 11,5g/l.